Henrik Fisker havde erfaringen og ambitionerne. Alligevel endte hans elbilsprojekt. Fisker Ocean. I en uundgåelig nedtur. Ifølge Bil Magasinets chefredaktør. Mikkel Thomsager. Blev én essentiel regel i bilbranchen ignoreret. Og det blev afgørende.
Konkursen var ikke en overraskelse
Allerede tidligt i 2024 varslede Fisker selv i sit regnskab At firmaets fremtid var usikker. Fra det øjeblik stod det klart for flere At et sammenbrud kun var et spørgsmål om tid. Med den nylige Chapter 11-ansøgning i USA er konkursen i realiteten i gang.
Set med danske øjne er det en trist udvikling. Henrik Fisker har været et internationalt ikon. Et navn. Man som dansk motorjournalist næsten havde national stolthed i, at følge. Og derfor var vi i første omgang også lidt mere overbærende Da Ocean-modellen kom til test.
Men bilen kunne ikke holde; Hvad den lovede. Kunderne var skuffede. Og virkeligheden indhentede visionerne.
En ufærdig bil i en moden verden
Fisker drømte om, at gentage Teslas model fra 2013. Hvor de første Model S blev sendt på markedet ufærdige Men løbende forbedret med softwareopdateringer. Dengang købte kunderne præmissen. Elbilen var stadig pionerarbejde.
Men sådan er markedet ikke længere. Elbilen er blevet mainstream. Og køberne forventer i dag At en ny bil er gennemarbejdet. Poleret og klar fra dag ét. Fisker Ocean blev sendt ud for tidligt. Uden, at være færdigudviklet. Og, selvom designet imponerede. Afslørede pressen hurtigt alvorlige fejl og mangler. Både teknisk og i byggekvaliteten.
Når design ikke er
Henrik Fisker gjorde det. Han er kendt for. Skabte et iøjnefaldende design. Store fælge. Skarpe linjer og et muskuløst udtryk solgte drømmen Men i sidste ende var det netop dét. En drøm uden hold i virkeligheden.
Og i stedet for, at adressere problemerne. Begyndte Henrik Fisker, at kritisere kunderne og pressefolk for deres klager. Internt i virksomheden gik det heller ikke godt. Medarbejdere. Som stillede spørgsmål eller også udtrykte bekymringer. Blev ifølge kilder mødt med modstand fra både Henrik og hans hustru. Geeta Gupta-Fisker. Firmaets medstifter og hovedinvestor.
Der opstod en arrogance i ledelsen. Som ikke stemte overens med firmaets situation. Og det kostede dyrt;
Kunne det være endt anderledes?
. Med større selvindsigt kunne man have valgt, at udskyde leverancerne og investere i, at finpudse produktet. Både teknisk og strategisk. Det havde krævet penge. Tålmodighed og en klar kommunikation til markedet.
Men pengene slap op. Og strategien fulgte med i faldet.